Kom je er niet uit met onze uitleg en weet je niet wat er bedoeld wordt? Geen paniek! Hieronder beschrijven we een aantal grafische termen voor je:
Het getal geeft aan hoeveel kleuren van CMYK worden gebruikt. In het geval van 4 wordt het full colour gedrukt. Beide getallen corresponderen met de voor- en achterzijde. 4/0 bedrukking laat zien dat voorzijde wel maar de achterzijde niet wordt bedrukt.
De A-standaard is een serie van papierformaten. Elk opvolgend formaat is tweemaal groter dan z’n voorganger. Het begint bij het kleine A8 (74 x 52mm) tot het grootse A0 (1189 x 841mm).
Drukbestanden dienen te worden aangeleverd met een afloop van 3 mm. Dit betekent dat je bij het eindformaat van het drukwerk nog 3 mm extra aan elke zijde toevoegt. Zo is er ruimte om het drukwerk op maat te snijden zonder dat er witranden ontstaan. Let goed op dat teksten niet te dicht in de buurt komen van de snijmarge. Anders is er een kans dat dit wordt weggesneden.
Bij Copytex heb je keuze uit diverse afwerkingen. Dit zie je vooral terug in het soort papier. Zo is er houtvrij papier beschikbaar met een matte of glanzende dispersielak. En is er ook UV-lak beschikbaar, ideaal voor ansichtkaarten.
Drukwerk kan in verschillende programma’s worden opgemaakt. Hieronder staan een aantal bestandstypen die je zou kunnen tegenkomen.
.jpg – digitale afbeelding geschikt voor print
.png –digitale afbeelding geschikt voor web
.gif – digitale afbeelding geschikt voor animatie
.eps – nog te bewerken grafisch bestand
.ai – bestand afkomstig uit Adobe Illustrator
.indd – bestand afkomstig uit Adobe Indesign
.psd – bestand afkomstig uit Adobe Photoshop
.pdf – algemeen bestand waarbij brondocument behouden en zichtbaar blijft
Let op: het is alleen mogelijk JPG en PDF te drukken!
Dit is een automatisch gecontroleerde PDF. Aan de hand van vooraf ingestelde eisen krijgt het bestand een digitale certificaat mee. Ontvangende partijen worden niet meer geconfronteerd met de gevolgen van verschillende opmaakprogramma’s.
De afkorting voor drukkleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Alle tinten zichtbaar op drukwerk komen voort uit deze kleuren. Cyaan, Magenta en Yellow verzorgen samen het hele scala aan kleuren. Zo geeft de mix C=0% M=100% Y=100% K=0% de kleur rood. Black is nodig om bij volledige 100% echt zwart te geven.
Drukwerk dat met heel CMYK wordt gemaakt, noemen we fullcolour. Komt er geen cyaan, magenta of geel maar alleen zwart aan te pas, dan hebben we het over 1/1 bedrukking. Dit omdat maar 1 kleur wordt gebruikt.
Het gewicht van papier, uitgedrukt in gram per vierkante meter. Voor briefpapier ligt het grammage meestal rond de 90 grams, voor visitekaartjes is het vaak 300 grams. Door het grammage weet je hoe dik het papier zal zijn en hoe stevig het aanvoelt.
Terugkerende vormgeving van een bedrijf of organisatie die in alle visuele uitingen wordt toegepast. Deze uitingen voldoen aan vooraf vastgelegde regels over het gebruik van lettertypes, kleur en grootte van het logo. Door een herkenbare stijl en bijhorende kleuren krijgt het bedrijf of organisatie een 'eigen' gezicht.
Er bestaan duizenden soorten letterfonts, het is dus logisch dat niet iedereen dezelfde lettertypes ter beschikking heeft. Om te voorkomen dat een ander een foutmelding krijgt bij het openen van jouw bestand, zet je teksten om naar lettercontouren. Hierbij verliest het programma informatie over het lettertype, maar onthoudt juist de precies vormen van de teksten.
Offset is een drukmethode waarbij het beeld via een aluminium plaat, een aantal cilinders en een rubberen doek op papier wordt gedrukt. Doordat het proces uit meerdere stappen bestaat, is veel gelegenheid om vaak te controleren en de kwaliteit op peil te houden.
Als er sprake is van een dubbelzijdig ontwerp dan moet je een voorkant en achterkant aanleveren. Dit moet in 1 bestand worden aangeleverd. 2 losse bestanden kan je simpel samenvoegen met diverse online tools. Bij hoofdstuk Bestandstype vind je een goede PDF merger.
Een ongevouwen vel papier. Het heeft het oorspronkelijk formaat en moet nog worden gevouwen naar het eindformaat.
PMS staat voor Pantone Matching System. De kleuren in dit systeem zijn kleurcoderingen waardoor het reproduceren van bepaalde tinten mogelijk is. In het ontwerp- en productieproces is het een belangrijke doelstelling. Denk bijvoorbeeld aan het telkens realiseren van de kleur rood horend bij Coca Cola, het oranje van ING en ook het bekende Heineken-groen.
De term resolutie omschrijft de scherpte of gedetailleerdheid van een afbeelding. Deze scherpte wordt uitgebeeld in dpi (dots per inch), oftewel het aantal pixels per vierkante inch. Afbeeldingen die je op internet tegenkomt hebben bijna altijd een resolutie van 72 dpi, terwijl voor drukwerk een minimum van 300 dpi vereist is. Zo krijg je scherpe beelden.
De gangbare afkorting voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de primaire kleuren gebaseerd op licht (geen verf of inkt). RGB kleuren worden gebruikt voor de weergave op beeldschermen en is ongeschikt voor het drukproces. Om toch gedrukt te worden moeten RGB kleuren altijd worden omgezet worden naar CMYK kleuren.
Wanneer je een bestand laat drukken, wordt dit op een groot drukvel geplaatst. Na het drukken wordt jouw bestand op het juiste formaat uit het vel gesneden. Om witranden te voorkomen en te zorgen dat er geen delen van je ontwerp weg vallen, moet je rekening houden met de snijmarge. Zorg ervoor dat het bestand een afloop heeft van 3 mm rondom het eindformaat. Zet daarbij alle teksten in de aangewezen tekstmarge en probeer kaders in de opmaak te vermijden. Snijden kan nooit 100% symmetrisch worden uitgevoerd en kaders kunnen deze afwijking accentueren.
De tekstmarge bakent het gebied af waar binnen alle tekst en logo's moeten komen te staan in het ontwerp. Teksten en logo's moeten altijd op een bepaalde afstand van de rand worden gehouden, omdat er anders een kans is dat teksten buiten beeld vallen of te dicht tegen de rand komen te staan. Houd dus goed rekening met de snijmarge van 3mm!